Broertjes Pex, kartvrienden van Verstappen, strijden tijdens WK 2018!

VR 20/07/18
Broertjes Pex, kartvrienden van Verstappen, strijden tijdens WK 2018!

Broertjes Pex strijden voor de titel!

Hoe het voor de Pex broertjes allemaal begon…

Kartmicrobe door Vader Pex

Het is begin september 1998. Op een vroege zondag ochtend vindt op een industrieterrein in het zuiden van Nederlands Limburg nabij Maastricht een kartwedstrijd plaats. Het industrieterrein wordt afgezet met strobalen en dranghekken en de jurywagen wordt ingericht…..

Met een klein busje komt Richard Pex (vader van Yard, Jorrit en Stan) samen met een vriend aangereden. Zij hebben beiden een 125cc kart gekocht en op deze zondag zullen zij deelnemen aan de jaarlijks terugkerende stratenwedstrijd. Vanaf dit moment kruipt het kartvirus in Pex` bloed.

De eerste deelname kent geen goede herinneringen : uitgesloten vanwege een te laag gewicht. Nu wordt er hartelijk om gelachen maar toen deed het toch wel zeer. De vele jaren die erop volgen heeft Richard vele prijzen binnengehaald en werd hij meerdere malen Nederlands Kampioen in de klasse KZ2 Plus : een categorie voor de ietwat ‘zwaardere en op leeftijd zijnde’ mannen.

Opgegroeid op het circuit

In die tijd reist de familie Pex door het hele land en zo raken ook de kinderen geïnteresseerd in de sport. Eerst is het Jorrit die in een Mini kart stapt. Enkele jaren later stapt ook zijn oudere broer Yard in een kart, terwijl hij in eerste instantie helemaal geen interesse had om te gaan karten, was de verleiding toch te groot. Stan is op dat moment nog een klein mannetje. Te klein om te karten maar zijn aanwezigheid valt op. Het ventje support zijn broers en heeft zelfs al gereedschap en een stopwatch in zijn handen. Later zal ook hij een zeer succesvol karter worden.

Vrienden van Verstappen

Jorrit en Stan zijn beiden goede vrienden van F1 topper Max Verstappen.
Als Max vrije tijd heeft spendeert hij die met zijn goede vrienden... En dat liefst op het circuit!

Niet meer weg te denken uit de paddock

Vandaag de dag is Pex Racing niet meer weg te denken uit de paddock. Aan alle Europese- en Wereldkampioenschap wedstrijden wordt deelgenomen. Met een eigen race-truck en bijbehorende tent vallen zij op in de paddock. Alles ziet er spik en span uit. Met een vaste chauffeur op de vrachtwagen en moeder Carla die voor de catering zorgt is team Pex een graag geziene gast in de kartwereld.

Terwijl dit verhaal wordt opgetekend behaalt Jorrit zijn tweede Europese titel in de KZ klasse ooit. Dit mag bijzonder genoemd worden. In het dagelijkse leven heeft Jorrit namelijk niet veel tijd meer om serieus te trainen en te testen op het circuit. Als tweede zoon werkt hij namelijk veel in het familiebedrijf mee en heeft hij hiernaast ook nog een eigen bedrijf wat zich voornamelijk bezig houdt met het produceren van stickers. Toch vindt Jorrit nog altijd de drive en heeft hij de energie om te karten.

Bovenaan de wereldtop

Het opnemen tegen de grote fabrieksteams is altijd een uitdaging geweest voor Pex Racing. Door jarenlang hard te werken, zowel thuis op de testbank als buiten op het circuit, staat het team waar het hoort te staan : namelijk bovenaan de wereldtop !

Het seizoen 2018 kan eigenlijk al niet meer stuk, al zal het helemaal compleet zijn als één van de Pex ‘cowboys’ de Wereldtitel mee naar huis mag nemen. Twintig jaar nadat vader Pex met karten begon…..

Wist je dat...

  • Max Verstappen op 3-jarige leeftijd in de kart van Stan mocht rijden en daardoor vervroegd kon beginnen karten?
  • Jorrit Pex Europees kampioen KZ 2018 werd?

Interview

We gingen langs bij Stan en Jorrit Pex voor een exclusief interview. Lees het volledige interview!