A champion returning home

VR 01/04/22
A champion returning home

 

 

A champion returning home!

Er hebben door de jaren heen veel grote racetalenten op ons circuit hun kunstjes geleerd. Afgelopen week mochten we één van deze kampioenen nog eens terug ontvangen, Beitske Visser keerde voor een dagje terug naar haar roots!

Het is een zonnige donderdag, onze paddock is ondertussen bijna terug leeg na een druk weekend BNL Karting Series. Enkel de tent van ons eigen team GKS staat er nog, en in de tent? Slechts 2 personen die zich klaarmaken voor een dagje karten. W-series rijdster en misschien wel de snelste vrouw van Nederland, Beitske Visser en GKS mechanieker Rocli maken de kart klaar om over het asfalt te scheuren. Ik onderbreek hun voorbereidingen even voor een aangenaam interview met een aangename, ontspannen pilote. Ik merk direct dat Beitske staat te popelen om achter het stuur te kruipen, ik vraag me dan ook af waar zo een passie en gedrevenheid voor racen vandaan komt. “Mijn ouders hebben altijd een autobedrijf gehad, dus ik ben eigenlijk tussen de auto’s opgegroeid. Mijn vader racete zelf ook een beetje en eigenlijk ben ik al van mijn 3 jaar beginnen zeuren om toch eens te mogen karten en op mijn 5de mocht ik dan eindelijk beginnen.” Vertelt Beitske.


Je bent vroeger begonnen in het karten, zo heb je onder andere het Rotax Euro Challenge kampioenschap gereden, kan je ons hier iets meer over vertellen?

Ik heb in mijn hele carrière natuurlijk enorm veel kampioenschappen gereden onder andere Rotax en BNL, dus ik kan wel zeggen dat ik redelijk vaak hier op Karting Genk ben geweest. Met de KZ heb ik hier ook een keer gewonnen.

We kunnen dus stellen dat jij in het rijtje van Champions van Karting Genk thuis hoort?

“Ik hoop het wel ja!” vertelt ze met een grote glimlach. “Ik heb Genk ook altijd een hele mooie baan gevonden, ik zie het ook een beetje als mijn thuisbaan want altijd als we gingen trainen dan kwamen we hier heen. Het is natuurlijk ook een internationale baan dus de kwaliteit spreekt voor zich, ik vind het in ieder geval enorm leuk om hier te komen rijden.”

Je racet altijd met 1 rode en 1 blauwe handschoen, hoe komt dat?

Ze lacht alsof ze wist dat hier nog een vraag over ging komen. “Ik heb dat vanaf jongs af aan al gedaan. Het is eigenlijk een beetje bijgeloof, ik heb ook altijd een rode en een blauwe schoen aan. Natuurlijk is het in de autosport wat lastiger aangezien we onze uniformen grotendeels niet zelf kiezen.”

Wat is de prestatie waar je tot nu toe het meest trots op bent?

“Om één ding te noemen vind ik een beetje lastig, in het karten zou ik zeggen WSK kampioen. In de autosport zijn het veel te veel dingen om uit te kiezen.” Aldus Beitske.

Je kent Rocli (mechanieker GKS team) natuurlijk al van jongs af aan, hoe leuk is het voor jou dat hij er vandaag weer bij is?

“Het is zeker leuk om nog eens met Rocli te werken, ik ken hem natuurlijk goed aangezien hij de monteur was van mijn zusje. Ik vind het zeker leuk om ook eens met hem te werken.”

Ook voor jou Rocli, Hoe trots ben je op wat Beitske allemaal bereikt heeft?

“Ik ken haar natuurlijk al heel lang en wat ik gewoon het leukste vind om te zien is dat, na een aantal jaar niet hier te zijn geweest, zet je ze in de kart en ze draait gewoon prima rondetijden. Daaraan merk je gewoon hoeveel talent ze eigenlijk heeft, en dat vind ik gewoon enorm leuk om te zien.” Vertelt een zichtbaar enthousiaste Rocli.

Beitske, we weten al dat je de racemicroben van je ouders hebt overgekregen, maar heb je eigenlijk ook een groot voorbeeld in de autosport? Zo ja, wie?

“Eigenlijk niet, dat heb ik eigenlijk ook nooit echt gehad, natuurlijk kijk ik wel naar alle F1-coureurs en andere coureurs die op een hoog niveau rijden maar echt één specifiek iemand dat heb ik niet.”

Je bent ook de eerste W Series Esports kampioen, is SIM-Racing iets waar je veel tijd aan besteedt?

“Ja toch wel, ik ben met SIM-Racing begonnen met corona toen heb ik een SIM-Racer thuis gekregen en ik vind het ook ontzettend leuk om zulke wedstrijden te rijden. Ik zit nu ook bij een SIM-Team en als ik niet op het circuit ben en ik zit thuis dan vind je me terug achter de simulator.”

Helpt dat je ook echt tijdens het trainen?

“Ik vind van wel, het is natuurlijk niet hetzelfde gevoel maar om nieuwe banen te leren kennen is het wel top. Ik doe sowieso enorm veel online wedstrijden ook al is het met een andere auto want je behoudt wel het gevoel van het racen. Dus ja, het houd je wel scherp.”

Je hebt vorig jaar ook deelgenomen aan de 24uur van Le Mans, als je nu moet kiezen tussen Endurance races of de W series, waar gaat jouw keuze dan naar uit?

“Mag ik ze allebei doen? Want dat heb ik vorig jaar ook gedaan.” Lacht ze, maar ik verplicht haar toch een beetje om een keuze te maken. “Bij sprintraces doe je het natuurlijk echt allemaal zelf en dat vind ik heel leuk maar Le Mans is natuurlijk een race die elke rijder op zijn bucket list heeft staan.”

Wat vind je ervan dat er steeds meer aandacht gaat naar vrouwen in de autosport?

“Het is zeker leuk om te zien, vroeger als ik op de karting kwam was ik vaak het enige meisje. Nu lopen er toch veel meer meisjes rond en dat juich ik zeker toe!”

Heb je nog enkele tips voor jonge meisjes en jongens die graag willen beginnen met autosport?

“Ik zou altijd beginnen met karten, omdat dit is waar je alle basisdingen leert. Ook kan je in het karten heel veel rijden wat heel belangrijk is. Zo kan je langzaam maar zeker aan de weg omhoog bouwen.”

Ik bedank Beitske nog even voor haar tijd en wens haar namens iedereen hier bij Karting Genk veel succes voor het komende seizoen. Hier zijn we in ieder geval trots om haar in het rijtje van kampioenen te hebben die in Genk hun thuis vinden.